NieuwsVZH/IPO

IPO staat voor voor Internationale Prufungs Ordnung.

Voor deelname aan deze hondensport zijn de zogenaamde 'werkhonden' het meest geschikt. Hieronder vallen o.a. de Mechelse Herder, Hollandse Herder, de Duitse Herder, de Doberman, de Bouvier, de Rotweiller, Oud duitse herder  etc. Of eventueel een kruising van een van deze rassen.

Het IPO programma bevat drie onderdelen, te weten:

  • Speuren
  • Appél
  • Pakwerk

SPEUREN

Bij het speuren leren wij de hond een door de geleider en later door een vreemde uitgelegd spoor terug te vinden.
Eerst gebeurd dat kort na het uitleggen en wanneer de hond wat meer ervaren is, na ongeveer een uur.
Tijdens het uitwerken van het spoor moet de hond een aantal voorwerpen vinden en verwijzen, die de sporenlegger 'verloren' is.

speuren

APPÉL (gehoorzaamheid)

Bij het appel toont de geleider d.m.v. diverse oefeningen aan, in hoeverre de hond gehoorzaam is aan zijn baas, oplopend in moeilijkheids graad.
Van verkeerszekere hond (VZH) tot IPO 3
Oefeningen die daarbij aan de orde komen zijn lijnvolgen, zitoefeningen met doorlopen of doorlopen met voorroepen, afliggen zonder geleider. Apporteren over de vlakke grond, over een haag van een meter hoog en over een dakschutting van 1.80 meter.
Ook vooruitzenden met afleggen en sta oefeningen horen hierbij.

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

PAKWERK

In het pakwerk  trainen wij een hond om over de buitdrift een pakwerker te bijten. Dit is voor de hond een spel om de mouw van de pakwerker af te pakken.Hoewel dit voor veel van onze honden een serieus spel is, is er van agresie geen sprake. Agressieve honden worden op onze club niet toegelaten om het pakwerk mee uit te oefenen.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video